ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 : Το ταξίδι μας ξεκινά με μία υπέροχη ομάδα μαθητών που στη διάρκεια της διαδρομής της μεγάλωνε συνεχώς….Πυξίδα πλεύσης : η αγάπη για τον τόπο τους και η επιθυμία τους να τον γνωρίσουν καλύτερα. Για το σκοπό αυτό :
- χωρίσαμε σε επιμέρους κατηγορίες το υλικό που θα μελετήσουμε (λαογραφία, παράδοση, τοπική ιστορία, μουσεία, θρησκεία, φυσική ομορφιά)
- δημιουργήσαμε τις αντίστοιχες ομάδες και
- αφού επισκεφτήκαμε τα σημαντικότερα μέρη για την κάθε κατηγορία πραγματοποιήσαμε έρευνα, καταγραφή του υλικού κι εκπόνηση δράσεων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στον τομέα:
- Λαογραφίας : οι μαθητές επισκέφτηκαν το μουσείο παραδοσιακών φορεσιών Βικτωρία Καρέλια, συνέλεξαν με τη βοήθεια του οικογενειακού τους περιβάλλοντος παλιά αντικείμενα , νομίσματα, υφαντά και γνώρισαν την προϊστορία του τόπου τους και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής με το πέρασμα του χρόνου.
- Παράδοσης : η συγκεκριμένη ομάδα μελέτησε τα ήθη και τα έθιμα της πόλης με κυριότερα τον Καλαματιανό χορό, τον οποίο και χόρεψαν, το Καρναβάλι της Καλαμάτας , μαγείρεψε τα τοπικά προϊόντα (λαλάγγια, παστέλια, δίπλες), πειραματίστηκαν σε κατασκευές οικιακού εξοπλισμού με πηλό και δημιούργησε τραγούδι για τον τόπο τους.
- Ιστορίας – Ιστορικών μνημείων : Τα παιδιά γνώρισαν σε βάθος την ιστορία της Καλαμάτας, τους ήρωες που πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, τις ένδοξες ιστορικές πλατείες και τα μνημεία που κοσμούν την πόλη τους, μελέτησαν την ιστορική πορεία της μέχρι σήμερα, με έμφαση στο φονικό σεισμό ορόσημο για την Καλαμάτα της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 από τα συντρίμμια του οποίου κατάφερε να αναγεννηθεί η πόλη και δημιούργησαν κολάζ με φωτογραφίες, εκπαιδευτικά παιχνίδια γνώσεων και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.
- Μουσείων : Πολλά και ποικίλα τα μουσεία της πόλης με ενδιαφέρον υλικό για να γνωρίσει κάποιος την ιστορία της Καλαμάτας σε βάθος χρόνου, να τη θαυμάσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Αξίζει να σημειωθεί ο σύγχρονος κι ελκυστικός τρόπος ξενάγησής τους από έμπειρους ξεναγούς με παιγνιώδη τρόπο μάθησης. Ορισμένα από τα μουσεία που επισκεφτήκαμε είναι το πολεμικό μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο Μεσσηνίας και το Λαογραφικό μουσείο παραδοσιακών φορεσιών Βικτώρια Καρέλια.
- Θρησκευτικών χώρων : Και βέβαια, από το ταξίδι μας δε θα μπορούσαν να λείπουν οι επισκέψεις και το υλικό μας από τα μοναστήρια και τους χώρους λατρείας της πόλης με τη δική του ιστορία και προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Ειδικότερα, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών με τους αργαλειούς, χώρος παραγωγής του περίφημου Καλαματιανού μαντιλιού, την Ιερά Μονή Βελανιδιάς , που αποτέλεσε και το ορμητήριο του Παπαφλέσσα, την Ιερά Μονή Δήμιοβας, στις παρυφές του Ταΰγετου, αλλά και το μοναστήρι του Προφήτη Ιωήλ που δοκιμάστηκε στο μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας, στο οποίο φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Δημιοβίτισσας – Γλυκοφιλούσας, έργο της εποχής της Εικονομαχίας γνωστή με την ονομασία : «Ελπίς των Χριστιανών ». Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι το ξεραμένο αίμα στο κεφάλι της Παναγίας, που προήλθε από χτύπημα με αιχμηρό όργανο, χημική ανάλυση του οποίου έγινε επί της βασιλείας του Όθωνος, επιβεβαιώνοντας την παράδοση.
Αποτελέσματα : Μέσα από το υπέροχο αυτό ταξίδι τα παιδιά γνώρισαν με διεισδυτική ματιά, την πλούσια ιστορική, θρησκευτική και λαογραφική παράδοση της πόλης τους , αισθάνθηκαν εθνική υπερηφάνεια και την ευθύνη που τους αναλογεί για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Επιπρόσθετα, οι μαθητές απέκτησαν ερευνητική και κριτική σκέψη , αντιλαμβανόμενοι την αξία της συνεργασίας, της διαθεματικότητας και διεπιστημονικότητας αφού στα πλαίσια της ομάδας ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες και πολύτιμες εμπειρίες. Μυήθηκαν στην αξία του διαλόγου, του σεβασμού και της ευγενούς άμιλλας, συσφίχτηκαν οι διαπροσωπικές σχέσεις, καλλιεργήθηκε η φαντασία, η ενσυναίσθηση και η δημιουργικότητα, αναδείχθηκαν οι ιδιαίτερες δεξιότητες , οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μελών της ομάδας και τα παιδιά συνειδητοποίησαν την αξία του προγραμματισμού, της μεθοδικότητας, της υπομονής και της επιμονής γιατί ,στο τέλος, επιβραβεύτηκαν από τη χαρά της δημιουργικότητας.
Το σπουδαιότερο όμως…, οι συμμετέχοντες του προγράμματος εμπέδωσαν την αξία της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας, καλλιεργήθηκαν πολλαπλά ως προσωπικότητες κι ενίσχυσαν την αισθητική και οικολογική αγωγή, την αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμησή τους .
Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τις δράσεις μας μπορείτε να επισκεφτείτε τον σύνδεσμο (link) όπου πατώντας πάνω σε κάθε εικόνα θα δείτε:
τα βίντεο με τις δράσεις και τις επισκέψεις των παιδιών,
τα τοπικά προϊόντα που μαγείρεψαν,
τον παραδοσιακό χορό που χόρεψαν, τον γνωστό Καλαματιανό ή Συρτό,
το τραγούδι για την αγαπημένη Καλαμάτα που δημιούργησαν τα παιδιά και βραβεύτηκε από τον 11ο διαγωνισμό ποίησης Νίκου Γκάτσου που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα,
τα εκπαιδευτικά μας παιχνίδια,
τρία powerpoint για τα ήθη κι έθιμα της πόλης, το σεισμό της Καλαμάτας και την ιστορική διαδρομή της (οδοιπορικό) και, τέλος,
πατώντας στην ομαδική μας φωτογραφία στη διαφάνεια 31 μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το σύνθημα του πολιτιστικού μας προγράμματος που φώναξαν δυνατά τα παιδιά στις παρυφές του Ταΰγετου.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Μπιτζίδου Σαββούλα (ΠΕ02 – Φιλόλογος)